În anul 1636 se construiește turnul, ca donjon al cetății medievale. În anul 1658, pentru a apăra cetatea de invazia turcilor, Rakoczi Gyorgy I, a ordonat părăsirea orașului și incendierea fortificațiilor. Denumirea sub care este cunoscut azi, Turnul Ciunt se datorează faptului că pentru o perioadă de 240 de ani acesta a rămas fără acoperiș.
În anul 1898 se fac lucrări de restaurare executate de Veress Karoly, după proiectul arhitectului Gyulas Laszlo. În 1907 accesul în turn se mută din latura de sud pe latura de vest iar pe 15 septembrie în nișa de deasupra noii intrări se amplasează statuia din piatră a lui Arany Janos executată de Kolozsvari Szeszak Ferenc după proiectul lui Strobl Alajos.
La baza constituirii colecției au stat obiectele personale ale poetului Arany Janos, cel mai mare poet epic al literaturii maghiare, originar din Salonta. În perioada 1885-1889 colecția a fost amenajată într-o sală de clasă a Școlii Generale din Salonta. După restaurarea Turnului Ciunt în 1898, colecția a fost adusă în incinta acestuia, iar la 27 august a fost inaugurat Muzeul Memorial Arany Janos. Prin intermediul pieselor de mobilier, a fotografiilor, tablourilor (portrete ale poetului realizate în timpul vieții și după moartea acestuia), statuete, volume de literatură care au aparținut acestuia s-a reconstituit un spațiu interior, asemănător cu cel în care a viețuit Arany Janos. Documentele, manuscrisele păstrate reflectă activitatea literară a marelui poet.