Jurilovca


Material primit prin amabilitatea
d-nei consilier Liliana Bărbulescu - Departamentul pentru Relații Interetnice
din cadrul Guvernului României



1. Care sunt cele mai importante obiective istorice, religioase, arhitecturale și culturale pentru comunitatea rușilor lipoveni din localitatea dumneavoastră?

Jurilovca este un sat al rusilor –lipoveni, una din localitatile de referinta ale acestei etnii unde intalnim case traditionale cu specific rusesc avand si ocupatii traditionale specifice zonei.
a) Cetatea Argamun( Orgame)- cetate antica, greceasca, una din cele mai vechi cetati din Dobrogea (si din Romania) este situata la 7 km de satul Jurilovca, pe malul inalt si abrupt al lacului Razelm, in punctul numit Dolosman. Dintre monumentele reprezentative ale sitului amintim cel mai vechi mormant grecesc din bazinul Marii Negre(mijlocul sec VII i.Hr.) si o serie de edificii publice si private din perioada romana : pretoriul, patru bazilici paleocrestine, valuri de aparare din pamant, zidul de aparare, locuinte si chiar o parte din reteaua stradala.

b) Biserica de rit vechi din localitate are hramul ,,Acoperamantul Maicii Domnului” si se sarbatoreste pe 14 octombrie. Exista un scurt istoric in evolutia bisericii, primul locas de rugaciune datand din 1705, in 1805 construindu-se o biserica mica din lemn, 1838 se construieste biserica mare, in 1892 se ridica clopotnita. Policandrul, clopotul si multe alte obiecte din biserica sunt realizate la Moscova unele fiind donatii, altele comandate. Elementul particular in biserica de rit vechi il are crucea cu opt extremitati.

c) Schitul de batrane din curtea bisericii de rit vechi este ridicat pe la sfarsitul sec al XIX-lea, odata cu construirea bisericii si este alcatuit din 17 case in miniatura. In casute traditionale, unele acoperite cu stuf isi duc veacul cateva batrane mai sarmane si ramase fara niciun sprijin. Ele primesc ajutor de la biserica si incearca sa se gospodareasca singure, lipsindu-le insa apa si curentul electric. Viata lor se scurge lin, in rugaciune , lasand in urma cate o farama din sufletul lor chinuit de vremuri demult apuse.

d) Ansamblul folcloric Reabinuska al C.R.L. Jurilovca se bucura de numeroase participari la diferite festivaluri din tara. Grupul a cunoscut numeroase succese si s-a facut remarcat la diferite spectacole la care a participat, dintre acestea amintim Festivalul de la Mamaia, Festivalul de la Brasov-,,Radacini Fest”, unde a ocupat locul I. Manifestarile culturale includ spectacole la Gura Portitei precum si o serie de invitatii cu ocazia diferitelor evenimente la Muzeul National al Satului ,,Dimitrie Gusti” pentru a aduce mai aproape spiritul si putin din specificul rusilor-lipoveni din cea mai sud-estica localitate din tara.




2. Ce alte obiective relevante pentru cultura și tradițiile comunității Dvs. se pot vizita în localitatea dumneavoastră - case memoriale, biblioteci, muzee etnografice sau sătești, muzee județene care includ secțiuni ale minorităților locale, statui, monumente, cimitire ?



a) Biblioteca comunala ,,Naum Pocorschi” s-a constituit in anul 1947 si functioneaza in cladirea Caminului Cultural. Aceasta are un fond de carte de aproximativ 12000 de volume, majoritatea volumelor sunt editate in limba romana, insa exista si volume editate in limba rusa(600 volume). Locuitorii comunei pastreaza in amintire omul Naum Pocorschi(1896-1983)- cel care le-a fost dascal , bibliotecar, s-a preocupat de conservarea si promovarea traditiilor si a culturii.

b) Muzeul etnografic aflat in incinta sediului C.R L.

c) Cimitir specific rusilor –lipoveni , aflat la o distanta de 500 m de biserica.

d) Institutul de Cercetari Eco- Muzeale se alfa in orasul Tulcea la o distanta de 65 de km si se defineste ca o institutie publica cu caracter permanent, aflat in serviciul societatii si reunind sub egida sa baze arheologice, case memoriale si muzee locale.



3. Ce locuri geografice interesante se află în proximitatea obiectivelor de mai sus, câte 5 – 6 rânduri despre fiecare (rezervații sau parcuri naturale, văi ale râurilor, fluviilor, lacuri naturale sau de acumulare, dealuri, munți, vulcani, păduri seculare etc.). Adăugați, în măsura posibilului imagini, hărți etc.?

a)
Capul Dolosman- un promontoriu scaldat din trei parti de catre apele complexului lagunar Razem- Sinoe. Partea nordica prezinta o faleza abrupta si stancoasa cu o inaltime maxima de 29 m, iar cea sudica este lina, mlastinoasa. Aici intalnim o bogata flora si fauna specifica deltei dar si stepei.


b) Gura Portitei este o fasie de nisip intre Marea Neagra si Lacul Golovita, in dreptul localitatii Jurilovca.Zona este destinata turistilor oferind servicii de cazare, plaja, frumusetile deltei, mancaruri specifice pescaresti. Aici exista cu ani in urma o legatura intre lac si mare, fiind inchisa artificial.


c) Insula Bisericuta este o insula situata la aproximativ 2,5 km sud-est de Capul Dolosman. Este o zona strict protejata a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, vizitarea fiind interzisa. Aici se gasesc urme ale unei fortificatii de legatura cu cetatea Argamum. Insula este considerate un paradis al pasarilor(in special pelicani), mai ales in perioada primaverii.


d) Complexul lagunar Razim-Sinoe este o componenta a Rezervatiei si este situat in sudul Deltei Dunarii. Ecesta are o suprafata totala de 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 853 km2.
Alte zone strict protejate ale Rezervatiei in care traiesc numeroase specii de flora si fauna specifice zonelor lacustre:
Rezervatia Periteasca –Leahova, Grindul Lupilor, Insula ,,Prundu cu pasari”, Insula Ceaplace, Rezervatia Istria –Sinoe.

Aproape intreaga zona din vecinatatea comunei Jurilovca poate fi considerata monument al naturii.


4. Ce manifestări culturale și evenimente deosebite se desfășoară sau se pot organiza în proximitatea obiectivelor menționate, la sediile comunităților Dvs., la muzee, biblioteci, centre culturale etc.? La ce date?


Cea mai importanta sarbatoare este Pokrov( Acoperamantul Maicii Domnului) si se sarbatoreste pe 14 octombrie. In curtea bisericii se organizeaza cu aceasta ocazie un praznic la care sunt ospatati cei veniti in localiatate. Acum vin invitati din toate colturile tarii si reprezinta un moment de reintalnire cu cei dragi, o sarbatoare care ii reuneste pe rusi-lipoveni.
Tot in luna octombrie se organizeaza si Ziua Pescarului Minoritar, prilej cu care se organizeaza diferite concursuri de pescuit si se pregatesc preparate traditionale .
O alta sarbatoare importanta este si Nasterea Domnului celebrata pe 7 ianuarie.



5. Ce hoteluri și pensiuni recomandați pentru a asigura publicului interesat serviciile turistice necesare? Menționați hoteluri și pensiuni administrate de persoane din comunitatea Dvs. sau unde se vorbește limba Dvs. maternă, unde se pregătesc mâncăruri și băuturi
tradiționale etc. Adăugați paginileweb, adresa si telefonul unde pot fi găsite aceste unități turistice.


- Cazare ,, MILICA”: http://www.roturism.com/cazare/pensiunea-milica-jurilovca-1560.html
- Cazare ,,Heracleea”: http://www.viaromania.eu/cazare.cfm/jurilovca-7460-pensiunea_heracleea.html
- Cazare „Raluca”: http://www.pensiunideltadunarii.ro/cazare-pensiuni/Cazare-Pensiunea-Raluca-218
- Cazare Complex Lunca : http://www.complexlunca.ro, situat la 3 km de localitatea Jurilovca
- Cazare Gura Portitei : http://www.guraportitei.ro/gura_portitei.html