ManoleaMaterial primit prin amabilitatea
d-nei consilier Liliana Bărbulescu - Departamentul pentru Relații Interetnice
din cadrul Guvernului României

Proiectul urmărește realizarea câtorva trasee turistice in care cei interesati sa poată descoperi valorile Comunitații Rușilor Lipoveni din Romania.

1. Care sunt cele mai importante obiective istorice, religioase, arhitecturale și culturale pentru comunitatea rușilor lipoveni din localitatea dumneavoastră?


Prin importanta istorica si religioasa a localitatii Manolea este faptul ca aici se afla doua asezaminte monahale ale bisericii ortodoxe de RIT VECHI:
-Una de calugari cu hramul bisericii de SF.IERARH NECULAI unde este inmormantat unul dintre apologetii credinciosilor de rit vechi,FEODOR EFIMOVICI MELNICOV.
-Cea de a doua asezare monahala este de maici cu hramul bisericii BUHURODITA TIHVINSKAIA.
Aceste doua entitati monahale sunt des vizitate de catre etnici rusi lipoveni din toata tara, dar din pacate nu sunt cunoscute si de catre vorbitorii de limba rusa din diaspora.
De asemeni un obiectiv de importanta majora pentru conationalii nostri este si biserica cea noua a satului ,cu picturile in stil starover ,fiind reconstruita dupa un incendiu devastator, dupa al doilea razboi mondial.
Cu parere de rau aceste obiective fac parte doar din patrimoniu local.


Vă rugăm să menționați dacă aceste obiective fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, din patrimoniul cultural național sau din cel local.
Adăugați fotografii color și câte 10 rânduri de explicații pentru fiecare obiectiv (care este valoarea obiectivului, de ce este important pentru Dvs., eventual legende, tradiții legate de acel loc etc.).

2. Ce alte obiective relevante pentru cultura și tradițiile comunității Dvs. se pot vizita în localitatea dumneavoastră - case memoriale, biblioteci, muzee etnografice sau sătești, muzee județene care includ secțiuni ale minorităților locale, statui, monumente, cimitire ?

Prin natura locului in care este asezata localitatea Manolea din pacate nu
beneficiaza de nici un obiectiv cultural relevant.
Adăugați fotografii color și câte 5 – 6 rânduri despre fiecare.
3. Ce locuri geografice interesante se află în proximitatea obiectivelor de mai sus, câte 5 – 6 rânduri despre fiecare (rezervații sau parcuri naturale, văi ale râurilor, fluviilor, lacuri naturale sau de acumulare, dealuri, munți, vulcani, păduri seculare etc.). Adăugați, în măsura posibilului imagini, hărți etc.?


Fiind intr-o zona subcarpatica satul Manolea este asezat intre dealurile Moldovei la
jumatatea distantei intre orasele Falticeni si Pascani.
Paraul Platonita ce are izvoare de sub dealul Purdila unde sunt asezate si cele doua monahii strabate satul si in parcursul lui spre raul Somuz si apoi Siret curge linistit pe langa drumul judetean ce leaga manastirea Probota ctitorie a domnitorului Moldovei , Petru Rares cu drumul european Roman-Suceava.
Parcurgand acest drum partial modernizat observam dealuri impadurite cu impunatorul varf „Ursoi”de o frumusete rara pentru cei care ne viziteaza atat vara cat si iarna.


4.
Ce manifestări culturale și evenimente deosebite se desfășoară sau se pot organiza în proximitatea obiectivelor menționate, la sediile comunităților Dvs., la muzee, biblioteci, centre culturale etc.? La ce date?


In privinta organizarii de manifestari culturale din pacate nu sunt posibilitati de
organizare din cauza ca in zona nu sunt obiective , in care sa se faca aceste manifestari.

Adăugați imagini și câte 4 - 5 rânduri despre fiecare festival, sărbătoare, pelerinaj, expoziție sau târg care se desfășoară sau se poate organiza în locațiile menționate.

5. Ce hoteluri și pensiuni recomandați pentru a asigura publicului interesat serviciile turistice necesare? Menționați hoteluri și pensiuni administrate de persoane din comunitatea Dvs. sau unde se vorbește limba Dvs. maternă, unde se pregătesc mâncăruri și băuturi tradiționale etc. Adăugați paginileweb, adresa si telefonul unde pot fi găsite aceste unități turistice.

Cu parere de rau in zona localitatii Manolea nu se pot asigura servicii turistice
necesare , deoarece fiind o zona mai izolata nu s-au facut investitii in acest domeniu.