Sulina




Material primit prin amabilitatea
d-nei consilier Liliana Bărbulescu - Departamentul pentru Relații Interetnice
din cadrul Guvernului României




Proiectul urmăreşte realizarea câtorva trasee turistice in care cei interesati sa poată descoperi valorile Comunitaţii Ruşilor Lipoveni din Romania.

1-Care sunt cele mai importante obiective istorice, religioase, arhitecturale şi culturale pentru comunitatea ruşilor lipoveni din localitatea dumneavoastră?

Vă rugăm să menţionaţi dacă aceste obiective fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, din patrimoniul cultural naţional sau din cel local.
In orasul Sulina nu avem obiective istorice cu specificul rusilor lipoveni,insa avem o biserica relativ noua, cu arhitectură specifică bisericilor pravoslavnice ruseşti stil sec.XV, specifice tuturor bisericilor lipoveneşti din Dobrogea, aceasta este foarte des vizitată de către turişti din ţară şi din străinătate.Credem că face parte din patrimoniul local cultural al oraşului Sulina.


1-Biserica-ortodoxa-de-rit-vechi


Biserica ortodoxă de rit vechi ,, Sf.Apostoli Petru şi Pavel,, din Sulina.


Biserica a fost construita intre anii 1991-1995,sufletul şi coordonatorul muncilor la construirea şi dotarea la aceasta biserică a fost răposatul părinte Savin Danilov şi construcţia s-a realiza cu contribuţia tuturor enoriaşilor staroveri din ţara noastra şi de pretutindeni în mod substanţial din SUA şi Canada,deasemenea au contribuit şi locuitorii oraşului Sulina nefiind de etnie sau enoriaşi ortodocşi de rit vechi.Deasemenea o contribuţie deosebită a fost şi din partea statului român.




2
- Ce alte obiective relevante pentru cultura şi tradiţiile comunităţii Dvs. se pot vizita în localitatea dumneavoastră - case memoriale, biblioteci, muzee etnografice sau săteşti, muzee judeţene care includ secţiuni ale minorităţilor locale, statui, monumente, cimitire.

2-sulina-bai-th

Sulina la 1906.Viliagituriştii sosesc la băi.

3-sulina-pescari-lipoveni-th

Pescarii ruşi lipoveni la Sulina în anul 1940

4-uzina-de-apa-th

Lucrări de construcţii la uzina de apa. Anul 1904

 5-sulina

Sulina este un oraş multietnic,acest specific l-a avut dealungul întregii sale existente, în prezent are o serie de obiective turistice ce fac parte din patrimoniul naţonal şi judeţean(Farurile oraşului,cimitirul maritim şi foarte multe alte clădiri, construcţii hidrotehnice care sunt un unicat în originalitatea lor).Intrucât în acest oraş, prezenţa semnificativă a lipovenilor este cunoscută de peste 120 de ani, în tot ce s-a realizat aici este şi contribuţia acestora,ei s-au afirmat ca buni şi harnici lucratori în toate meseriile din oraş şi in toate funcţiile existente în toate perioade şi la orice nivel. Cimitirul lipovenesc amplasat în cadrul cimitirului din Sulina este deasemanea foarte vizitat de către turişti.



3-Ce locuri geografice interesante
se află în proximitatea obiectivelor de mai sus, câte 5 – 6 rânduri despre fiecare (rezervaţii sau parcuri naturale, văi ale râurilor, fluviilor, lacuri naturalesa
de acumulare, dealuri, munţi, vulcani, păduri seculare etc.)

Zona Deltei Dunarii este renumită în obiective geografice cu caracter turistic,delta este in patrimoniul european şi Zonele umede mondiale. Sulina este un oraş prin mijlocul căruia curge acest fluviu numit Dunarea care prin el însuşi este foarte salbatic în aceasta zona,de pe marginile lui incepe balta Delta Dunării, cu fiinţele şi plantele ei unice .La 2 km de oraş este marea, cu plaja ei destul de amenajataă, în drum spre aceasta, se poate vizita Cimitirul Maritim.
La nord de Sulina se poate vizita renumita Pădurea Letea cu stejarii ei seculari şi lianele tropicale, dar până la Pădure se poate vizita satul Sfistofca, un sat foarte original, unde se poate vizita maiestoasă biserica ortodoxă de rit vechi,o construcţie de la mijlocul sec.XIX şi balta ,balta,canale:- în stanga fluviului mai jos de Palatul CED la Farul roşu se poate vedea o impresionantă colonie de pelicani,la 8 km spre ieşirea Dunării în mare se poate vizita farul nou.


6-sulina-Satul-Sfistofca-th

Satul Sfistofca cu strazile sale pefect drepte,cu cele transversale perfect perpendiculare, şi biserica lor de toată frumuseţea, traiesc din amintirile unor vremi bune, demult apuse.

7-sulina-biserica-Sfistofca-th

Biserica ortodoxa de rit vechi din Sfistofca ce dateaza de pe la mijlocul sec.19.


4-Ce manifestări culturale şi evenimente deosebite se desfăşoară sau se pot organiza
în proximitatea obiectivelor menţionate, la sediile comunităţilor Dvs., la muzee, biblioteci, centre culturale etc.? La ce date?

Comunitatea ruşilor lipoveni din oraşul Sulina s-a înfiinţat în anul 1992 cu intenţia de a descoperi,conserva şi valorifica tradiţiile şi obiceiurile etniei acestea, în acest scop in oraş, în anul 2001 s-a înfiinţat grupul vocal ,,Ciaika,, format din femei locuitoare a oraşului, în general pensionare.Acţiunile organizate de Casa de cultură a oraşului sunt multiple şi diverse dintre care vă prezentam: - ,, Serbările Deltei,, care se ţin de regulă în fiecare an în decada a 3 a lunii iulie,la acest festival participă şi ruşii lipoveni din Delta, ucrainenii, grecii, turcii,şi alte minorităţi şi majoritari cât şi mulţi invitaţi din ţară.
Intrucat în oraş sunt foarte mulţi marinari şi pescari, în cinstea acestora se organizeaza ,,
Ziua Marinei,,pe 15 August,de Sfanta Maria.În cadrul concursurilor şi a spectacolelor organizate cu acest prilej la care participă şi foarte mulţi ruşi lipoveni,spre deliciul turiştilor veniţi la odihnă în oraşul Sulina. Mai sunt şi alte festivaluri de muzica uşoara,spectacole organizate la malul mării, de un farmec deosebit.

8-sulina-Ciaika-th

In anul 2001 s-a infiinţat grupul vocal ,,Ciaika,,al ruşilor lipoveni din Sulina.


In repertoriul grupului ,,Ciaika,, sunt cântece ruseşti vechi, de sorginte căzaceşti, în special cele cantate în satul Sfistofca la mijlocul sec XX. Acest grup participă la toate acţiunile culturale organizate de conducerea oraşului, la festivalurile naţionale organizate de CRLR.

9-sulina-th


Se participă cu succes la acţiunile organizate în oraşul Sulina la manifestaţia ,,Serbarile Deltei,, ale minoritaţilor din delta.,,Pescăruşii,, (Ciaika)sunt întotdeana la înălţime.

10-sulina-Rusalca-th

Grupul vocal ,,Rusalca,, al Comunitatii rusilor lipoveni din Sulina.

Acest grup al tinerilor rusi lipoveni din Sulina s-a format în anul 2004, de atunci participă la acţiunile culturale organizate de Casa de cultură a oraşului cât şi în cadrul Liceului,,Jean Bart,, unde aceştia sunt elevi. In cadrul liceului este organizată şi învaţarea lb.ruse ca maternă. Tinerii preau de la cei mai în varstă,cântece pe care le introduc în repertoriul lor şi îl prezintă în diferite spectacole,astfel se realizează perpetuarea acestora.

11-sulina-th


Tinere ,,Rusalki,,(Sirene) nu se lasă mai prejos faţă de cei cu experienţă şi cântă foarte vesel şi cu elan tineresc, drept pentru care obţin an de an numai preimii 1şi 2.

12-sulina-Competitia-CUPA-IVAN-PATZAIKIN


13-sulina-Competitia-CUPA-IVAN-PATZAIKIN


Competitia ,,CUPA IVAN PATZAIKIN,, ce se desfăşoară pe traseul Tulcea-Sulina cu sosire la Sulina, este un prilej pentru ruşii lipoveni de a dovedi că Supercampionul olimpic la canoe nu a fost o intamplare ci un lucru firesc,caci şi în ziua de astăzi se mai găsesc voinici lipoveni care confirmă că sunt cei mau buni la capitolul canoe.


5. Ce hoteluri şi pensiuni recomandaţi pentru a asigura publicului interesat serviciile turistice necesare? Menţionaţi hoteluri şi pensiuni administrate de persoane din comunitatea Dvs. sau unde se vorbeşte limba Dvs. maternă, unde se pregătesc mâncăruri şi băuturi tradiţionale etc. Adăuga şi paginile web, adresa si telefonul unde pot fi găsite aceste unităţi turistice.


Pensiunea ,, PLUTO,,
- str.a II a,160,Tel.0744 336 190, e mail:- Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Pensiunea ,,PERLA,, - str. a I a, 155, tel. 0722 715 254