Monumente istorice din zonă

Print
 • id
 • Muzeul Orășenesc "Molnár István" - CRISTURU SECUIESC
 • HR-II-m-B-12820
 • oraş CRISTURU SECUIESC, str. Filiaşi 59 (sat aparținător FILIAŞI)
 • 1801 – 1803
 • Biserica actuală a fost construită între anii 1801-1803, pe locul uneia de secol XVII de către comunitațile unitariană și protestantă. Terenul pe care a fost construită biserica a fost donat de soția contelui Samuel Bethlen, Nemeș Clara. Biserica, așezată în centrul satului, pe direcţia E-V, e înconjurată spre E și S cu un gard mic de cărămidă, având pe fiecare latură câte o poartă cu arcadă în plin cintru. Are fundații de piatră, zidărie mixtă, din piatră și cărămidă, tavan și șarpantă de lemn, învelitoare din țiglă. Nava este dreptunghiulară, cu o absidă decroșată spre E, și cu acces sudic protejat de un exonartex prezintă o particularitate planimetrică: latura de est a absidei se continuă cu turnul clopotniță așezat către intrarea în sat, dinspre Cristur. La extremități se află două balcoane cu câte o orgă, iar în centru două mese ale Domnului pentru cele două confesiuni. Pe peretele nordic în centru este adosat un amvon.
  Fațadele sunt lipsite de décor, cu ferestre cu arce în plin cintru și de profile plate de tencuială imitând pilaștrii. În vârful turnului se află o giruetă de table reprezentând un cocoș.
  Turnul clopotniță are o încăpere boltită cilindric la parter și încă trei niveluri înalte, ultimul fiind camera clopotelor, deschisă prin patru arcade în plin cintru. Pe fațada sudică se află un ceas solar, iar sub acoperiș patru cadrane de ceas desenate, care festonează conturul cornișei.
 • Orbán Balázs: A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismei szempontból (hasonmás kiadás), Babits Kiadó, Szekszárd, 2002.
  Orbán Balázs, A Székelyföld leírása. Vol. I, Udvarhelyszék, Pest, 1868.