Monumente istorice din zonă

Print
  • id
  • Muzeul Etnografic Maghiar "Sipos Lászlo"- BOGDAND/„Sipos László” magyar néprajzi múzeum, Bogdánd
  • SM-II-m-A-05225
  • municipiul SATU MARE, Piaţa Libertăţii nr. 24
  • 1837
  • Inițial, pe acest loc a existat o biserică parohială barocă, construită în perioada 1768-1798 și avea un singur turn. Biserica romano-catolică a devenit la 1804 catedrală episcopală, deoarece în acest an s-a înfiinţat Episcopia romano-catolică. Între anii 1828-1858, în timpul episcopului Ham Janos, biserica a fost reconstruită în stil neoclasic şi a fost extinsă.
    Intrarea principală se află pe latura de vest, mai are două intrări laterale din nord şi sud şi o intrare în turn. Intrarea în criptă se află pe latura de est, în exterior. Intrarea principală şi cele două laterale se face prin porticuri cu coloane şi timpane. Nava este formată din încrucişarea a două bolţi şi are în centru o cupolă. Deasupra intrării principale se află o tribună susţinută de patru coloane. Pe cele două colţuri, biserica are două turnuri. Sanctuarul, în formă de semicerc, are la exterior, pe latura de sud, sacristia şi o capelă cu un etaj cu două camere.
    În anul 1836 se realizează pictura murală din cupola cea mare de către Riedler Ioan. În anul 1837 se realizează pictura din altarul principal de către pictorul Tesky Gavril. În cupolă, sub pictura actuală a fost o frescă executată de un pictor ceh. În anul 1904 pictorul Scheulel Toma, a modificat personajele și a refăcut pictura în tempera, tot el a realizat în aceeași manieră și celelalte picturi murale. În anul 1961, pictorul Darko C. și zugravul Body A., restaurează picturile murale.
    La baza celor două turnuri, în fațada de vest, în două nișe, se află statuile Sf. Ladislau și Sf. Ștefan realizate din piatră artificială.
    În vechea sacristie, cu intrare laterală din strada 1 Decembrie 1918 se afla muzeul diecezan, cuprinzând colecţia de arta sacră. Colecţia cuprinde obiecte de cult: textile, haine bisericeşti, potire, relicvarii, obiecte de artă: picturi, sculpturi, care provin o parte, din colecţia episcopului Iuliu Meszlenyi, iar restul din parohiile diecezei Satu Mare. A fost refăcută în mai multe etape între anii 1828-1858.
  • Szatmari puspoki egyhazmegye emlekkonyve (Şematismul Eparhiei Romano-Catolice din Satu Mare), p. 121-123.