Monumente istorice din zonă

Print
 • id
 • Casa Memorială "Ellie Wiesel" - Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș - SIGHETU MARMAȚIEI
 • MM-II-m-A-0472
 • municipiul SIGHETU MARMAȚIEI, Piaţa Libertăţii nr. 15, 17, 19
 • 1730 - 1806
 • Mănăstirea Piariștilor este un ansamblu alcătuit din: Biserica ”Sf. Carol de Boromeo”, Casa parohială și Claustrul piariștilor.
  Biserica romano-catolică ”Sf. Carol de Boromeo” este construită în perioada 1730-1775. La 1887 se termină decorarea bisericii și pictura. În anul 1936 este restaurată pictura.
  Casa parohială este ridicată din contribuția credincioșilor și din veniturile parohiei, care proveneau, începând cu anul 1786, din zeciuiala în cuantum de 300 de florini anual.
  Claustrul este construit de către călugării ordinului piarist, după vizita împăratului Iosif al II-lea, în anul 1773, care ordonă ridicarea acestei clădiri. În anul 1802 clădirea este avariată de un incendiu și este refăcută în anul 1806, când, prin colectă, se adună banii necesari refacerii.
  Biserica este amplasată la stradă, fiind inclusă într-un front continuu de clădiri, cea din partea stângă fiind claustrul. Casa parohială este amplasată în același front, în apropierea bisericii, în dreapta acesteia.
  Accesul principal în biserică se realizează prin axul fațadei de Vest, pe sub turnul clopotniță. Biserica este de tip sală, cu altar decroșat. Arhitectura bisericii și pictura murală, sunt realizate în stil baroc.
  Casa parohială are trei nivele: subsol parțial, parter și etaj. O parte a încăperilor parterului sunt boltite, celelalte având tavan drept, la fel cu încăperile etajului. Boltirile sunt de acelaș tip cu cele ale claustrului, ridicat odată cu biserica. Fatada este în stil baroc. Accesul se realizează printr-un gang, marcat printr-un ancadrament din piatră.
  Claustrul este alcătuit dintr-o clădire în formă de L, alipită bisericii. Coridorul atașat bisericii, de la parterul claustrului, conduce către sacristie, care are și etaj. Claustrul are trei nivele: subsol parțial, parter și etaj. Fațadele sunt decorate cu ancadramente sobre, din piatră.
 • Arhiva INP, Fond DMI