Monumente istorice din zonă

Print
 • id
 • Muzeul Memorial Kazinczy Ferenc, Fráter Lóránd și Csiha Kálmán - ȘIMIAN
 • comuna ŞIMIAN
 • sec XVIII-lea
 • Biserica a fost construită iniţial în stil gotic deci o putem încadra în veacul al XIV-lea. Din această construcţie nu ni s-au păstrat decât două arcade de uşi, Una mai mică, înaltă de 1,90 în peretele sudic, iar una mai mare înaltă de 2,60 în peretele vestic ( fiind uşă pricipală şi mult mai bogată) Cea de a doua se găseşte astăzi in peretele estic.
  Corpul principal este un dreptunghi flancat pe latura de sud şi est de două încăperi mai mici pătrate. Aceste încăperi provin de la o biserică veche care a ars şi au rămas numai acestea la care s-a adăugat corpul nou dreptunghiular, ca suprapunere. În aceste încăperi tavanele sunt bolţite şi ferestrele ovale.
  La corpul principal dreptunghiular tavanul este drept, geamurile înalte arcuite la partea superioară. Intrarea de la est este prevazută şi cu doi contraforţi, iar ambele încaperi presupuse vechi au uşile din exterior cu ancadramente din piatră cioplită în formă de ogivă. La apus nava propriu-zisă are uşă obişnuită dreaptă, iar turnul de secţiune pătrată se proiectează pe o porţiune din corpul dreptunghiular.
  La intrarea laterală are o fereastră de formă cliptică. Biserica are două coruri susţinute pe stîlpi de lemn. Pe amvon există trei picturi în ulei sec. XVIII-le areprezentând : „Fântâna lui Jacob”,”Proslăvirea lui Isus” şi Moise cu Tablele” – patrimoiu mobil. Nu prezintă sculpturi.
  Materialele folosite sunt: cărămida, lemnul ecarisat, piatră şi tablă. O porţiune din mijlocul bisericii are pe jos placi de mozaic colorat în alb, roşu şi negru.
  În veacul al XVII-lea presupunem că biserica exista încă în forma veche, iar transformările au survenit după anul 1700. Din registrele bisericii aflăm că în anul 1742 monumentul se află în forma actuală. În 1776 se ridică turn de piatră în locul turnului de lemn.
  În 1780 se construiesc cele două portice. În 1846 se începe construcţia turnului de astăzi şi se termină în anul 1858. În anul 1914 turnul este acoperit cu tablă. Acoperişul bisericii este acoperit cu tablă în anul 1938.