Monumente istorice din zonă

Print
 • id
 • Geamia "Esma han Sultan" - MANGALIA
 • CT-II-a-A-02901
 • municipiul MANGALIA, str. Oituz nr. 1
 • 1590
 • A fost ridicată de sultan, dându-i numele prinţesei Esma-Han, fiica sultanului, drept mulţumire lui Allah pentru victoriile care au condus la cucerirea Dobrogei. Părerea că ar fi fost construită imediat după cucerirea Dobrogei, este întărită de vechimea monumentelor, pietre funerare, din curte. După inscripţiile de pe acestea din care unele poartă şi data înmormântării – cea mai veche fiind in 1603, reiese că data ridicării este cu mult anterioară acestui an.
  Se găsesc inscripţii de-o parte şi de alta a mihrabului – Allah şi Mahomed – şi de o parte şi de alta a balcoanelor – câte 3. Deasupra mihrabului este scris în arabă: Acel care a intrat primul la predică în mimber şi apoi la mihrab este Mahomed. Pe celelalte 6 inscripţii apar numele Allah, Mahomed şi ale celor 4 califi: Ebu Bechir, Sârdic, Omer, Faruk, Osman, Ali. Deasupra intrării, afară, pe marmură este următoarea inscripţie: Dumnezeu este unul şi profetul său este Mahomed, acel profet care a luptat pentru egalitatea oamenilor. Geamia este alcătuită dintr-un mihrab în stil maur, 2 mimberi – unul mare în stânga mihrabului şi unul mai mic, în dreapta în colţ, 2 balcoane în stânga şi dreapta intrării şi minaretul. Iniţial netencuită, a fost tencuită apoi la una din restaurări. La restaurarea din 1858-59, s-a dat jos tencuiala.
  Forma originală şi fazele succesive de transformări: Un minaret a fost lovit de un trăznet în 1891 şi a fost refăcut în 1892.
  Sistemul constructiv şi materialele întrebuinţate: Geamia este construită din blocuri mari de calcar legate între ele cu un liant ce conţine şi pământ galben. Pardoseala este din cărămizi hexagonale puse recent, cu ocazia restaurării. Plafonul este din lemn. Învelitoarea este de olane (la corpul geamiei) şi din tablă (la minaret). Tâmplăria uşilor şi ferestrelor este din lemn. În faţa ferestrelor sunt grile de fier. Veranda din faţa intrării este susţinută de coloane de lemn circulare cu capitele sculptate simplu.